Mikä on MagSafe?

{image:text}

MagSafe on Applen kehittämä magneettinen teknologia, joka on käytössä uusimmissa iPhone-puhelimissa. MagSafen ansiosta puhelimeen voi kiinnittää langattoman laturin ja erilaisia lisävarusteita. Ensimmäinen puhelin, jossa tämä teknologia on käytössä, on vuonna 2020 julkaistu iPhone 12. Kaikissa sen jälkeen markkinoille tulleissa iPhone-malleissa on MagSafe (ei iPhone SE -mallit).

Jos olet käyttänyt Applen läppäriä, MagSafe on todennäköisesti jo tuttu sinulle. Apple toi MagSafen ensimmäisenä käyttöön MacBook Pro -tietokoneeseen vuonna 2006. Kun alat lataamaan MacBookia, saat kiinnitettyä laturin latausporttiin nopeasti ja saumattomasti magneettien ansiosta. Tämä tekee myös latausjohdon irrottamisesta turvallisempaa, sillä latausjohto irtoaa tietokoneesta helposti.

Samanlaista teknologiaa käytetään nyt myös puhelimissa. MagSafe-laturi kiinnittyy iPhone-puhelimeen magneetilla. MagSafe ei kuitenkaan ole käytössä pelkästään langattomissa latureissa. Nykyään markkinoilta löytyy monenlaisia lisävarusteita, joihin on sisäänrakennettu tämä nopea ja helppokäyttöinen teknologia. iPhone-puhelimen taustaan voi kiinnittää esimerkiksi lompakon tai puhelimen voi kiinnittää MagSafella esimerkiksi autolaturiin.

Mitä eroa on langattomalla Qi-latauksella ja MagSafe-latauksella?

Kaikki langattomat latausteknologiat perustuvat elektromagneettiseen induktioon, jossa energia siirtyy magneettikentän välityksellä. MagSafessakin on Qi-latauksesta tutut latauskelat. Sen lisäksi MagSafe-laturin ympärillä on erityiset magneetit, jotka varmistavat, että laturi pysyy tukevasti paikallaan puhelimen takaosassa ja tämä mahdollistaa nopeamman lataamisen.

MagSafe-laturi on kätevä ja se helpottaa puhelimen käyttöä. Tavallisella langattomalla laturilla ladattaessa puhelin pitää asettaa laturin päälle oikeaan kohtaan, jotta se varmasti alkaa ladata. Näin ollen puhelinta ei voi käyttää samalla, kun se latautuu. MagSafen ansiosta laturi kiinnittyy puhelimeen tukevasti, joten puhelinta voi edelleen käyttää, vaikka se on kiinni lataustelakassa.

Magneettien ansiosta puhelimen ja laturin sisällä olevat latauskelat asettuvat täydellisesti kohdakkain. Tämä nopeuttaa energian siirtymistä ja tekee siitä tehokkaampaa. Applen MagSafe-laturit lataavatkin tavallisia langattomia latureita nopeammin. Tällä hetkellä Qi-laturit lataavat iPhone-puhelinta 7,5 W:n teholla, kun taas MagSafe-laturi voi ladata puhelinta jopa 15 W:n teholla. Johdollinen lataaminen on silti edelleen kaikkein nopein latausvaihtoehto.

Mitä hyötyä MagSafesta on?

Magsafe-laturin tarkoitus on ladata iPhone-puhelimen akku langattomasti, nopeasti sekä turvallisesti puhelinta vahingoittamatta. Magneettien ansiosta puhelin asettuu laturin päälle hyvin ja lataus onnistuu tehokkaasti.

Jos olet aiemmin käyttänyt langatonta Qi-latausta, olet ehkä törmännyt sellaiseen ongelmaan, että puhelin täytyy asettaa laturin päälle juuri oikeaan kohtaan, jotta akku alkaa latautua. Pahimmillaan olet jättänyt puhelimen laturin päälle tuntikausiksi - vain huomataksesi, ettei akku ole latautunut ollenkaan. Juuri tällaisten ongelmien vuoksi Apple lisäsi puhelimiin ja latureihin magneetit. Magneettien ansiosta puhelin asettuu laturin päälle juuri oikein.

Langaton lataus on kätevä ominaisuus monissa tilanteissa. Akku kuitenkin latautuu tällä tavalla hitaammin kuin kaapelilla ladattaessa. Sen vuoksi kannattaa turvautua perinteiseen johdolliseen lataamiseen, kun akkuun pitää saada virtaa mahdollisimman nopeasti. Applen mukaan Lightning-kaapelilla akun saa ladattua 50 prosenttiin puolessa tunnissa. MagSafe-laturi ei ainakaan toistaiseksi tällaisiin nopeuksiin pääse.

Langattoman lataamisen lisäksi MagSafesta on se hyöty, että sen avulla puhelimen takapuolelle voi kiinnittää monenlaisia lisävarusteita. Puhelimen takaosassa on magneetti, johon voi kiinnittää esimerkiksi korttitaskun tai ear podit. Puhelimen saa myös kiinnitettyä helposti ja turvallisesti esimerkiksi autotelineeseen tai pyörän puhelintelineeseen.

Puhelimessa olevat magneetit kiinnittyvät vain MagSafe-yhteensopiviin lisävarusteisiin. Ne eivät siis voi tarttua mihin tahansa magneettiseen laitteeseen, jota kannat mukanasi, etkä voi ripustaa puhelinta esimerkiksi jääkaapin oveen sisäänrakennettujen magneettien avulla.

Tilaa MagSafe-suojakuoret ja -laturit Luurinetistä

Jos haluat ladata iPhone-puhelinta niin, että puhelinta ei tarvitse irrottaa suojakotelostaan, tarvitset MagSafe-yhteensopivat kuoret. Langaton lataus ei välttämättä toimi muiden koteloiden kanssa, etenkään jos kotelo on paksu. Langaton lataus onnistuu MagSafe-yhteensopivan kotelon kanssa ja koteloon voi kiinnittää muita lisävarusteita.

Puhelimelle ei ole pakko hankkia suojakoteloa, jos sellaista ei jostain syystä halua, vaan lisävarusteet voi kiinnittää suoraan puhelimen takapuolelle. Suosittelemme kuitenkin suojakuorien hankkimista. Kotelot suojaavat puhelimesi tehokkaasti kolhuilta ja naarmuilta ja se pysyy ehjänä todennäköisesti pidempään.

Luurinetin valikoima sisältää monenlaisia MagSafe-suojakuoria iPhone-puhelimille. Löydät meiltä esimerkiksi hauskan väriset silikonikuoret sekä upeat nahkaiset suojakuoret. Jos haluat jättää puhelimen oman värin näkyviin, valitse läpinäkyvät suojakuoret.

MagSafe-laturilla lataat puhelintasi turvallisesti ja tehokkaasti. Jos aiot ladata vain yhtä laitetta kerrallaan, valitse yksipaikkainen laturi. Jos taas omistat muitakin Apple-laitteita, kannattaa hankkia isompi laturi, jossa voit ladata useaa laitetta samanaikaisesti. Näin saat samalla kertaa virtaa sekä puhelimeen, kuulokkeisiin että älykelloon. Suojakuorien ja laturien lisäksi saat meiltä myös kätevät MagSafe-korttikotelot. Puhelimeen kiinnitettävässä korttikotelossa tärkeimmät kortit pysyvät aina mukanasi.

Missä Applen puhelimissa on MagSafe?

Kirjoitushetkellä seuraavista Applen puhelinmalleista löytyy MagSafe-ominaisuus:
Apple iPhone 12
Apple iPhone 12 Mini
Apple iPhone 12 Pro
Apple iPhone 12 Pro Max
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13 Mini
Apple iPhone 13 Pro
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 14
Apple iPhone 14 Plus
Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro Max

MagSafe-lisävarusteita