Mitä ilmastointilaitteen BTU-arvo kertoo sen tehokkuudesta?

Kesähelteiden jatkuessa ja asunnon lämmön kohotessa voi olla korkea aika hankkia tehokas ilmastointilaite asuntoa viilentämään ja oloa helpottamaan. Uutta ilmastointilaitetta hankkiessa tulet kuitenkin suurella todennäköisyydellä törmäämään kirjainyhdistelmään BTU. Mitä tämä sitten oikein tarkoittaa ja mitä se kertoo ilmastointilaitteesta?

BTU on brittiläinen terminen yksikkö (British Thermal Unit). BTU on perinteinen brittiläinen energian yksikkö, jolla ilmoitetaan tarvittavan energian määrää. BTU palvelee siis samaa käyttötarkoitusta, kuin esimerkiksi Suomessa käytetty yksikkö kilowatti (kW). Niillä ilmoitetaan samoista asioista ja ilmiöistä, mutta eri yksiköin ja arvoin.

BTU:ta käytetään yksikkönä yhä sähkön- ja lämmöntuotannossa, erityisesti laitteissa, jotka on suunnattu brittiläisiin maihin, jonka takia tämä yksikkö voikin tulla vastaan juuri ilmastointilaitteen hankinnan yhteydessä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan BTU kertoo kyseessä olevan laitteen tehokkuudesta: mitä korkeampi BTU-arvo on, sitä tehokkaammin ilmastointilaite viilentää halutun tilan. Ilmastointilaitteiden BTU-arvoihin kannattaakin tutustua tarkkaan ostopäätöstä tehdessä.

Korkeimman BTU arvon omaava ilmastointilaite ei kuitenkaan automaattisesti ole aina parhain vaihtoehto. Pienemmät ja matalammat huoneet tarvitsevat vähemmän, kun taas avarat ja korkeat huoneet enemmän BTU:ta viilentyäkseen ja pysyäkseen viileinä. Liian tehokas ja nopea laite pienessä tilassa ei ehdi poistamaan viilennysprosessin yhteydessä ilmankosteutta (mitä se muulloin tekisi), sillä laite sammuu päästyään haluttuun lämpötilaan. Liian pieni BTU-arvo tilan kokoon nähden ei myöskään ole parhain vaihtoehto, sillä ilmastointilaite joutuu tällöin olemaan jatkuvasti päällä pitääkseen lämpötilan halutunlaisena.

Eri valmistajat ilmoittavat usein myös suositeltavan huonekoon BTU-arvon lisäksi.

Esimerkiksi Nedis suosittelee seuraavanlaisesti:
BTU-arvo 7000: enintään 20 m²:n / 60 m³:n kokoiset huonetilat
BTU-arvo 9000: enintään 27 m²:n / 80 m³:n kokoiset huonetilat
BTU-arvo 12 000: enintään 36 m²:n / 100 m³:n kokoiset huonetilat
BTU-arvo 16 000: enintään 60 m²:n / 140 m³:n kokoiset huonetilat

Ajantasaisen ilmanvaihto-tuotevalikoimamme ja saatavuuden voit tarkistaa tästä.

Esimerkkejä SIIRREttävien ilmastointilaitteiden valikoimasta