Puhelimen lataaminen langattomasti – Mikä on Qi-lataus ja miten se toimii?

{image:text}

Qi (lausutaan chi) on langaton latausstandardi, jota moni suuri puhelinvalmistaja käyttää. Qi-sana on kiinaa ja se tarkoittaa elinvoimaa tai energiavirtaa. Qi on siis itse asiassa erittäin sopiva nimi asialle, joka antaa "elinvoimaa" elektronisille laitteille.

Qi ei ole ainoa langaton lataustekniikka, mutta se on ensimmäinen tekniikka, jota käyttää kaksi suurinta älypuhelinten valmistajaa: Samsung ja Apple. Suurin osa uusista kalliimman hintaluokan puhelimista tukee langatonta lataustekniikkaa. Voit tarkistaa asian puhelimesi käyttöoppaasta, tai jos se ei enää ole tallessa, asian voi tarkistaa myös valmistajan nettisivuilta.

Langaton lataaminen on kätevämpää kuin perinteinen lataaminen johdon kanssa. Sinun ei tarvitse aina olla etsimässä laturia ja oikeanlaista johtoa, vaan voit yksinkertaisesti vain asettaa laitteen latausalustalle ja muuta ei tarvitse tehdä. Puhelin kertoo laturille, kun akku on ladattu, jolloin lataaminen loppuu. Lataaminen loppuu myös automaattisesti, kun puhelin nostetaan pois alustalta.

Qi-lataus on kuitenkin hitaampaa kuin kaapelilla lataaminen. Näin ollen, jos sinulla on kiire ja laitteeseen pitää saada akkua nopeasti, saattaa johdollinen lataaminen olla tällaisessa tilanteessa parempi ratkaisu.

Miten langaton lataus toimii?

Langattoman latauksen ansiosta voit ladata laitteitasi, kuten älypuhelinta ja langattomia kuulokkeita, ilman latauskaapelia. Mitään latauskomentoja ei tarvita, vaan puhelin alkaa latautua heti, kun se asetetaan latausalustalle. Lataaminen loppuu, kun puhelin nostetaan pois alustalta tai kun puhelimen akku on täynnä.

Qi-latauksessa sähkö siirtyy laitteesta toiseen magneettikentän avulla. Pistorasiaan kytketty latausalusta luo värähtelevän magneettikentän puhelimen kanssa. Puhelin kerää virtaa erityisen antennin kautta, jotta virta voidaan varastoida laitteen akkuun.

Qi-latausta tukevassa puhelimessa ja latausalustassa on kuparikela. Latausalustan kuparikela synnyttää sähkömagneettisen kentän, joka ulottuu puhelimen kuparikelaan ja muodostaa siihen sähkövirtaa, jonka ansiosta puhelimen akku latautuu.

Tällainen teknologia ei ole uutta, sillä se on ollut olemassa yli vuosisadan. Se on kuitenkin saanut enemmän huomiota vasta mobiiliteknologian myötä. Jos sinulla on sähköhammasharja, olet todennäköisesti jo käyttänyt langatonta latausta. Monet sähköhammasharjat nimittäin ladataan asettamalla ne langattomalle latausalustalle.

Mikä on Qi-standardi?

Kaikki langattomat latausteknologiat toimivat samalla periaatteella. Ne perustuvat joko magneettiseen induktioon tai magneettiseen resonanssiin. Qi on ainut standardi, joka käyttää näitä molempia.

Qi-standardi julkaistiin vuonna 2010. Siinä kuvattiin induktiivinen menetelmä laitteiden langattomaan lataamiseen. Langattomille latureille määriteltiin kolme eri tehoaluetta. Sen lisäksi standardi esitteli tavan, jolla laitteet kommunikoivat latausaseman kanssa, jotta lataus on varmasti turvallinen ja tehokas.

Puhelinvalmistajat ottivat Qi-standardin omakseen muiden latausstandardien sijaan useista eri syistä. Ensimmäinen ja luultavasti tärkein on se, että Qi sai merkittävän etumatkan. Qi-standardi julkaistiin vuonna 2010, minkä jälkeen sirujen valmistajat alkoivat suunnitella siruja latausasemien ja puhelimien valmistajille. Käyttämällä näitä valmiita komponentteja puhelinvalmistajat pystyivät toteuttamaan langattoman latauksen kustannustehokkaasti ilman suurta tutkimus- ja kehitystyötä.

Lisäksi induktiivinen lataustekniikka on energiatehokkaampi kuin resonanssilataus. Qi sisältää tavallisesti pienempiä komponentteja, minkä vuoksi Qi-laturit voivat olla pienempiä kuin muut langattomat latauslaitteet.

Osa Android-valmistajista otti Qi-standardin käyttöön jo vuonna 2012, mutta Apple ei näin tehnyt. Apple muokkasi Qi-standardiin perustuvaa järjestelmää niin, että se ei olisi yhteensopiva Qi-latausasemien kanssa. Qi-standardi otettiin käyttöön iPhone 8 ja iPhone X -mallissa vuonna 2017. Näin sekä Applen että Androidin käyttäjät voivat käyttää samaa latauslaitetta.

Miten Qi-laturia käytetään?

Langaton lataus perustuu melko yksinkertaiseen teknologiaan. Energiaa siirretään latausalustasta puhelimeen, jossa oleva kela muuttaa magneettisen energian sähköenergiaksi, jolla akku latautuu.

Langaton lataus antaa paljon liikkumavaraa, mutta langattomasti ladattavat laitteet on silti sijoitettava latausaseman päälle melko tarkasti. Osa latausasemien valmistajista on sijoittanut yhteen latausasemaan useita latauskeloja, jotta laitteen asennolla ei olisi niin paljon väliä. Puhelimen pitää silti olla oikein linjassa alustan päällä, koska muuten se ei lataudu. Usein lataustelakoissa on siksi opastusmerkkejä, jotka kertovat, mihin kohtaan puhelin pitää asettaa.

Muuten Qi-laturin käyttäminen on hyvin yksinkertaista. Liität vain latausaseman pistorasiaan ja asetat puhelimen sen päälle. Kun puhelin on oikein paikallaan, se alkaa latautua.

Luurinetin valikoimasta löydät monenlaisia Qi-latureita

Varmista puhelimen käyttöohjeesta tai valmistajan nettisivuilta tukeeko puhelimesi langatonta latausta. Jos tukee, voit hankkia sille langattoman latausalustan. Parhaimman hyödyn laturista saa, kun valitset omalle puhelinmallille tarkoitetun latausalustan, jos sellaisia on saatavana. Huomioi myös suojakuorien vaikutus lataamiseen. Osa suojakuorista on sellaisia, että ne eivät estä langatonta latausta, osa taas estää.

Luurinetin valikoima sisältää monenlaisia Qi-latausalustoja eri valmistajilta. Meiltä löydät sekä kotiin tai toimistoon sopivia latureita että matkalle mukaan otettavia langatonta latausta tukevia varavirtalähteitä. Luurinetin valikoimasta löydät myös autoon sopivat langattomat laturit. Hanki yksi laturi kotiin ja toinen autoon, niin saat kätevästi ladattua puhelintasi langattomasti sekä kotona että tien päällä.

Valikoimastamme löytyy sekä tyylikkäillä kuvioinneilla varustettuja latausalustoja että yksivärisiä alustoja. Meiltä saat myös isommat latausalustat, joilla voi ladata samanaikaisesti useaa laitetta. Löydät valikoimastamme myös mielenkiintoisia monikäyttöisiä tuotteita, joissa langaton laturi on integroitu toiseen esineeseen, esimerkiksi kelloradioon tai hiirimattoon.

Tutustu langattomien Qi-latureiden valikoimaamme tästä

Usein kysytyt kysymykset langattomista latureista

Onko langattomissa latureissa (Qi) eroa?

Langattomissa latureissa on eroa, niin teknisissä ominaisuuksissa kuin muotoilussakin. Suurimmalla osalla langattomia latureita voi ladata kerrallaan yhtä puhelinta, mutta valikoimistamme löytyy latureita, joilla voi ladata kahta puhelinta samanaikaisesti tai esimerkiksi kahta puhelinta ja älykelloa samanaikaisesti.

Langattomissa latureissa on myös suuria teknisiä eroja. Latureita löytyy valikoimistamme teholtaan 5W-100W, jolla on suuri vaikutus puhelimen latausnopeuteen. Mutta kannattaako 100 watin latausalustaa ostaa? Useimmiten ei, sillä kirjoitushetkellä erittäin harva puhelin tukee 100 watin langatonta latausta.

100 watin langatonta latausta tukee kirjoitushetkellä Honor Magic 4 Pro -puhelin. Esimerkiksi Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ ja Samsung Galaxy S22 Ultra tukevat maksimissaan 15 watin langatonta latausta. OnePlus 10 Pro -malli tukee taas 50 watin latausta.

Ennen parhaan latausalustan valintaa omaan puhelimeen kannattaa siis tutustua oman puhelimen teknisiin tietoihin.

Voinko ladata Samsungin langattomalla laturilla Applen puhelimen?

Kyllä, Qi on standardi ja langattomat laturit merkistä riippumatta lataavat puhelimet, joissa on tuki langattomalle lataukselle. Langattomia latureita valmistavat myös monet muut merkit kuin puhelinvalmistajat, kuten Philips ja OtterBox.

Voinko ladata langattomalla laturilla puhelinta, missä on suojakuori tai suojalaukku?

Useimmiten kyllä, mutta aina tämä ei onnistu. Latauksen onnistuminen riippuu suojakuoren tai suojalaukun paksuudesta ja langattomasta laturista.

Mitkä puhelimet tukevat langatonta latausta?

Valitettavasti täydellistä listaa on hankala tehdä, sillä markkinoille tulee lähes viikottain uusia puhelinmalleja, joissa on tuki langattomalle lataukselle. Kannattaa tutustua oman puhelinmallin teknisiin tietoihin, joista asia selviää, onko puhelimessa tuki langattomalle lataukselle.

Suosituimmista puhelinmalleista Applen puhelimisa on tuki langattomalle lataukselle iPhone 8 -puhelinmallista alkaen. Samsungin puhelimista Galaxy S -sarjan puhelimissa on tuki Galaxy S6 -mallista lähtien langattomalle lataukselle. Niin ikään kaikissa Galaxy Z Fold ja Galaxy Z Flip -malleissa on tuki langattomalle lataukselle.

Tässä muutamia esimerkkejä, missä puhelinmalleissa on langaton lataus:

Apple

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8 Plus
Apple iPhone X
Applei Phone Xs
Apple iPhone Xs Max
Apple iPhone Xr
Apple iPhone 11
Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro Max
Apple iPhone SE 2020
Apple iPhone SE 2022
Apple iPhone 12
Apple iPhone 12 Mini
Apple iPhone 12 Pro
Apple iPhone 12 Pro Max
Apple iPhone 13
Apple iPhone 13 Mini
Apple iPhone 13 Pro
Apple iPhone 13 Pro Max
Apple iPhone 14
Apple iPhone 14 Mini
Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro Max

Nokia

Nokia XR20

OnePlus

OnePlus 8 Pro
OnePlus 9 Pro
OnePlus 10 Pro

Samsung

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Active
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S6 Edge Plus
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Active
Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8+
Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10e
Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20+
Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 FE
Samsung Galaxy S21
Samsung Galaxy S21+
Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S22
Samsung Galaxy S22+
Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Galaxy Note 8
Samsung Galaxy Note 9
Samsung Galaxy Note 10
Samsung Galaxy Note 10+
Samsung Galaxy Note 20
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Z Fold2
Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip2
Samsung Galaxy Z Flip3
Samsung Galaxy Z Flip4

Esimerkkejä langattomista Qi-latureistamme